top of page

"Slimmer eten in de zorg" 15 SEPT, Merelbeke

Slimmer eten in de zorg


15 september 2022, 10:00 - 16:00, ILVO, Merelbeke

Initiatiefnemers van het NuHCaS partnerschap, TUA, POM, Flanders’ FOOD, VIVES en ILVO, nodigen uit. Uitnodiging gericht aan nutritionisten, R&D’ers van de voedingsindustrie, grootkeukenverantwoordelijken, zorginstellingen, beleidsmakers, hotelscholen en kennis-instellingen.

Hoe kan je bordresten en voedselverliezen opvolgen en vermijden? Hoe kunnen we malnutritie tegengaan? Kunnen we de maaltijdkwaliteit verder verbeteren? Hoe ontwikkelen we smakelijke eiwitverrijkte voeding? Dat zijn enkele onderzoeksvragen waar we samen met de sector aan werken.

Op deze interactieve dag tonen we de eerste resultaten van lopende projecten over voeding in relatie tot gezondheid. Ga mee in discussie over de onderzoeksvragen, de aanpak en de relevantie voor de sector. Dit wordt gevolgd door een smakelijke lunch en live demonstraties van de projecten. Breid tevens uw netwerk uit.

Deelname is gratis, mits inschrijving.

Programma

10:00 - 12:30 Inspirerende lezingen en debat

Inzetten op voeding in relatie tot gezondheid

· Welkom - Marc De Loose, ILVO

· Voedselbeleid toegepast op de zorg, waar staat Vlaanderen vandaag? - te bevestigen

· Problematiek van malnutritie, uitdagingen – Geertrui Vlaemynck, ILVO

Recentste resultaten van onderzoeksprojecten binnen NuHCaS

· Kunnen we de maaltijdkwaliteit verder verbeteren in onze grootkeukens? Project FoodCare – Greet Cleemput, Flanders' FOOD

· Ontwikkeling van voeding op maat van de zorgvrager. Project PROOF - Brian Desplinter, POM West-Vlaanderen

· Voedselverliezen en malnutritie in woonzorgcentra, meten is weten – Nathalie Bernaert, ILVO

· Automatisering meetmethode voedselresten op het bord, innovatie voor de toekomst - Simon Cool, ILVO

· Voedings- en bewegingsbeleid ter preventie van malnutritie en sarcopenie - Michèle Desmet, VIVES

Bruggen bouwen

· Rol van omgeving en omgevingsactoren in gezondheid - te bevestigen

· Het NuHCaS partnerschap – Charlotte Destoop, TUA-West

Debatteren Stakeholders uit de zorg, voeding, beleid en onderzoek laten hun kritische stem horen over de uitdagingen en relevantie van het onderzoek.

12:30 - 14:00 Lunch & netwerking

Maak van de gelegenheid gebruik om uw netwerk uit te breiden tijdens dit event. Busvervoer wordt voorzien voor het namiddagprogramma in de Food Pilot in Melle.

14:00 - 16:00 Live demo's, smaaksessies en interactie met het onderzoek


· Industriële bereiding: Optimaliseren bereiding broccoli via testen op semi-industriële schaal in de Food Pilot

· De grootkeuken: Optimaliseren regeneratie en warmhouden van kip en broccoli in regeneratiekarren. Visualisatie van de testen zoals ze uitgevoerd worden in de FR&D Hall te Roeselare

· Foodservice: Kant-en-klare puree voor ouderen

· Smaak: Hoe organiseer je op professionele wijze een smaaktest met een experten- of consumentenpanel?

· Productontwikkeling: Maak kennis met eiwit verrijkte voeding in een smaaktest

· Analyse: Evalueren van de textuur, nutritionele samenstelling, en behoud van nutriënten na bereiding

· Inname: Demonstratie meetopstelling voor individuele monitoring van voedselopname in woonzorgcentra

· Algemene rondleiding in de Food Pilot

Wat is NuHCaS? NuHCaS is een open onderzoeks- en innovatiecentrum die de disciplines Nutrition, Health en Care samenbrengt. Het wil de voedings-, zorg- en gezondheidssector verenigen om op feiten gebaseerde kennis op te bouwen over de invloed van voeding op onze gezondheid. De initiatiefnemers van dit partnerschap zijn TUA, POM, Flanders' Food, VIVES en ILVO.

Waar? Het voormiddagprogramma vindt plaats in de feesttent van FestILVO te Merelbeke. Busvervoer wordt voorzien voor de verplaatsing (4 km) van en naar de Food Pilot in Melle voor de demo's in de namiddag.




bottom of page