top of page
VVKVM

isicem workshop on: Metabolic and Nutritional Issues in the ICU

Bijgewerkt op: 21 okt 2024

Monday, March 18, 2024

Location:Rue Ravenstein 2 - Square - Brussels Meeting Center

Supported by: Baxter, Fresenius, InBody, Nutricia, Nestlé

Chairmen:Dr Jean-Charles Preiser (Brussels, Belgium)

Date(s): 18/3/2024

Chairperson : Jean-Charles Preiser, Brussels, Belgium

 Inschrijven en meer info HIER.


 

08:30-08:40

 

Introduction - Jean-Charles Preiser (Brussels, Belgium)

 

08:40-09:10

 

Metabolic response to stress - Jean-Charles Preiser (Brussels, Belgium)

 

09:10-09:40

 

Refeeding syndrome - Arthur van Zanten (Ede, Netherlands)

 

09:40-09:50

 

Discussion

 

09:50-10:20

 

Gut dysfunction and dysbiosis - Craig Coopersmith (Atlanta, USA)

 

10:20-10:50

 

Clinical case # 1 (gastrointestinal failure) - Annika Reintam (Tartu, Estonia)

 

10:50-11:10

 

BREAK / hands-on

 

11:10-11:40

 

Micronutrients - Christian Stoppe (Würzburg, Germany)

 

11:40-12:10

 

Energy requirements - Michael Casaer (Leuven, Belgium)

 

12:10-12:30

 

Case discussion #2 (measurement of energy expenditure) - Elisabeth De Waele (Brussels, Belgium)

 

12:30-13:30

 

LUNCH / hands-on

 

13:30-14:00

 

Role of supplemental parenteral nutrition - Christian Stoppe (Wurzburg, Germany)

 

14:00-14:30

 

Protein requirements - Michael Casaer (Leuven, Belgium)

 

14:30-15:00

 

Assessment of muscle mass and function - Arthur van Zanten (Ede, Netherlands)

 

15:00-15:20

 

Clinical case #3 (bedside determination of body composition) - Arthur van Zanten (Ede, Netherlands)

 

15:20-15:40

 

BREAK / hands-on

 

15:40-16:10

 

Nutritional rehabilitation - Jean-Charles Preiser (Brussels, Belgium)

 

16:10-16:40

 

Role of the dietician in the nutritional care in the ICU - Gabrielle Bronne (Brussels, Belgium)

 

16:40-17:10

 

Relevant outcomes in nutrition research - Annika Reintam (Tartu, Estonia)

 

17:10-17:30

 

General discussion and wrap-up

ree

 
 
 

Opmerkingen


OVER ONS >

De VVKVM groepeert professionals die met klinische voeding bezig zijn: artsen, diëtisten, verpleegkundige, apothekers, vertegenwoordigers van de industrie...

De vereniging heeft als doel kennis en ervaring te verzamelen, te delen en te verspreiden tussen haar leden. Zij ijveren ook bij de beleidsmakers voor de belangen van de klinische voeding en diegenen die hiermee bezig zijn.

Ontmoet HIER het VVKVM bestuur.

CONTACT >

E: info@vvkvm.be

© 2017-2025 by VVKVM.BE

Schijf je in voor onze nieuwsbrief!

bottom of page